Hokutoryu Junnu Ju-jutsu
Juniori ju-jutsu on sovellettu 7-14-vuotiaille Hokutoryu ju-jutsusta. Siitä on poistettu kaikki tämän ikäisille soveltumattomat tekniikat, kuten kuristus- ja asetekniikat sekä niska-, jalka- ja selkälukot. Tavoitteena on, että lapsi ja nuori saa perusvalmiudet myöhempää ju-jutsuharjoittelua varten, ja omaksuu myönteisen ja liikunnallisen elämäntavan ju-jutsun parissa.
Harjoittelu
Harjoittelu aloitetaan peruskurssilla, jossa opitaan lajin perustaidot ja kehitetään fyysistä kuntoa. Harjoittelu on realistista, mutta leikinomaista. Tavoitteena on kehittää koordinaatiota, lihaskuntoa, kehonhallintaa, -tietoisuutta ja keskittymiskykyä. Harjoittelu tapahtuu pareittain ja ryhmissä, joten harjoitusta saa myös sosiaalinen kehittyminen. Junioreilla on oma vyöjärjestelmänsä ja vyökokeiden välissä on vielä erillisiä natsakokeita, joiden tarkoitus on seurata harjoituksissa etenemistä ja samalla pitää mielenkiintoa yllä. Tämän takia vyöasteissa eteneminen on nopeampaa kuin aikuisilla harrastajilla. Nuoren siirtyminen aikanaan aikuisten ryhmään katsotaan kunkin saavuttaman osaamisen ja taipumusten perusteella.
Varusteet
Peruskurssin voi aloittaa sisäliikuntaan sopivalla vaatetuksella. Harjoittelu tapahtuu paljain jaloin. Kurssin aikana harjoittelijoille tulee hankkia harjoituspuku (ju-jutsugi). Jokaisen harjoittelijan tulee pestä jalkansa ennen harjoitustilaan (dojolle) siirtymistä, ja pukuhuoneesta siirtymiseen on hyvä hankkia sisäsandaalit tai vastaavat. Varusteiden tulee olla puhtaita ja asiallisia, pitkät hiukset tulee sitoa, kynnet leikata sekä korut, kellot ym. poistettava. Harjoittelijoilla tulee olla myös vaihtovaatteet ja suihkuvarusteet mukana, juomapullo on myös hyvä olla mukana.
Käyttäytyminen
Ju-jutsun perinteiden mukaan peruskurssilla opetetaan lajille ominainen etiketti, ja sitä ylläpidetään ju-jutsuharrastuksen läpi. Etiketin perusajatus on lajin, opettajan (sensein, mustavyön tai sempain, vanhemman), dojon ja harjoituskumppanien kunnioittaminen. Siisteys kuluu oleellisena osana japanilaisen perinteen omaavaan Hokutoryu ju-jutsuun, joten dojolla ei saa juoda tai syödä, ja sinne tuodut henkilökohtaiset tavarat tulee pitää siistissä järjestyksessä. Ohjaajat vastaavat etikettiä koskeviin kysymyksiin. Puhumista tulee välttää, jotta keskittymiskyky säilyisi koko harjoitusajan läpi. Ohjaajat ovat vastuussa harjoituksesta ja junioreista, näin ollen, sieltä ei saa poistua ilman lupaa.
Kilpailut ja leirit
Junioreille järjestetään vuosittain kansalliset SM-kilpailut ja Hokutoryu leiri, joissa tavataan muita harrastajia, vietetään hauskaa aikaa ju-jutsun merkeissä.